hits counter
 
 

A megfelelő látogatottságmérés fontossága I. rész

Netprofi hírlevélsorozat 4. rész

Töltse le ezt a hírlevelet PDF-ben a számítógépére is! Ehhez kattintson jobb egérgombbal a következő ikonra, és mentés másként:

Legtöbbször azzal találkozunk az ügyfeleink körében, hogy nem tulajdonítanak kellő fontosságot a megfelelő, használható adatokat biztosító weboldal látogatottságmérésnek. Sokan megelégszenek egy teljesen alapszintű látogatottságmérő beépítésével, ami mindössze annyit mutat, hogy a jelen pillanatig hányan látogatták meg a honlapot, tehát egy számot láthatunk. Egy ilyet láthatunk az alábbi képen is.
Ebből tulajdonképpen nem derül ki semmi használható információ, sem a keresőoptimalizálás előmozdítására, sem egyéb marketing statisztikákhoz, mindössze egy számot látunk.

Egy hasznos információkat nyújtó látogatottságmérő szoftver legalább az alábbi adatokat kell, hogy mutassa számunkra:
 • Egyedi látogatások száma naponta, hetente, havonta.
 • Oldalletöltések száma. (A látogatók hány aloldalát nézték meg a honlapunknak.)
 • Visszatérő látogatók száma.
 • Kulcsszavak
 • Hivatkozó weboldalak
 • Legnépszerűbb oldalaink
 • Honnan távoznak legtöbben a honlapunkról
 • A honlapunkon eltöltött idő
 • Visszatérések gyakorisága
 • Célként megjelölt oldalak meglátogatása
A fent említett adatok tényleg azok a minimális információk, melyekkel rendelkeznünk kell, hogy a honlapunk hatékonyságát növelni tudjuk. Tekintsük át egyenként őket, hogy mélyebben megismerkedjünk ezeknek az adatoknak a fontosságáról.

Egyedi látogatások száma: ez azt fejezi ki, hogy összesen hány látogató érkezett a honlapunkra, ezt az információt a legegyszerűbb számlálók is mutatják. Ez egy átfogó képet ad nekünk az összes látogatószámról. Viszont már ebben az esetben is kell, hogy lássunk napi, heti, havi és éves bontást, hogy legyen összehasonlítási alapunk. Mivel ha nem tudjuk a mostani számot összehasonlítani egy korábbi számmal, akkor nem tudjuk, hogy a mostani látogatottsági érték ahhoz képest jobb vagy rosszabb.

Oldalletöltések száma: ez a szám azt mutatja meg, hogy a honlapunkra érkező látogatók hány oldalt néztek meg. Legtöbb honlap nem egyetlen oldalból, a főoldalból áll, hanem vannak rajta egyéb menüpontok, amelyeken keresztül más-más oldalaira juthatunk el a honlapnak. Ha az oldalletöltések száma szinte azonos az egyedi látogatások számával, akkor ez azt mutatja, hogy a látogatók nagy része nem néz körül a honlapunkon. Ez legtöbbször NEM jó hír. Hiszen ha hasznos információkat adunk a honlapon, akkor az érdeklődők körülnéznek és akár 2-3 vagy több oldalt is megtekintenek. Ebből az adatból arra lehet következtetéseket levonni, hogy a honlapunk szerkezetét és/vagy tartalmát át kéne alakítanunk.

Visszatérő látogatók száma: ez is egy olyan adat, amit jó ha tudunk, ha ez számottevő, akkor az egy jó hír, mert azt mutatja, hogy a honlapunkon hasznos információkat találnak a látogatók és emiatt rendszeresen visszajárnak oda. Ez egy lényeges pont! A lehető legtöbbször ösztönözni kell a látogatókat, hogy térjenek vissza a honlapunkra. Ezt hasznos tartalommal és rendszeresen frissülő információkkal tudjuk elérni. Ha egy honlap tartalma nem hasznos, vagy nincs rajta adott esetben évek óta frissítés, akkor a látogatók nem igazán hajlanak arra, hogy visszatérjenek oda.

Kulcsszavak: jó tudnunk, hogy milyen kulcsszavakra, kulcskifejezésekre találják meg a honlapunkat és milyen keresőből. Ennek az információnak a későbbi keresőoptimalizálás során látjuk majd nagy hasznát. Ezáltal új kulcsszavakat is fel tudunk fedezi, és azokra komolyabban optimalizálva a honlapunkat akár jelentős többlet látogatóra tehetünk szert a keresőkből.

Hivatkozó weboldalak: jó tudnunk, hogy mely honlapokról jönnek rendszeresen látogatók az ott elhelyezett linkeken, bannereken keresztül. Ebből láthatjuk akár egy ingyenes vagy fizetett bannerhirdetés hatékonyságát, vagy annak hiányát. Vagy adott esetben egy oldalon ennek az adatnak az ismeretében vehetünk nagyobb hirdetési felületet. Tegyük fel, hogy egy oldalon lévő linken keresztül jelentős mennyiségű látogató érkezik a honlapunkra ilyen esetben érdemes megfontolni egy jóval nagyobb hirdetési felület megvásárlását vagy bérlését is. Mindezt nem látjuk, ha nincs egy kifinomult látogatottságmérő alkalmazás a honlapunkban.

A fenti felsorolásban említett további jellemzőkről a következő hírlevélben lesz szó. Viszont addig is javaslom legalább 1, vagy mindkét most megemlítésre kerülő ingyenes látogatottságmérő beépítését a honlapjába, ha ez eddig még nem történt meg.

www.statcounter.hu www.google.com/analytics

Mindkét számláló használata teljesen ingyenes. Van néhány fontosabb különbség a két alkalmazás közt, ezt a következő hírlevélben részletesen kifejtem. Én személy szerint legtöbbször minden honlapomban mindkét számlálót beépítem, így mindkettő előnyeit ki tudom használni, és ezt javaslom Önnek is.

Ezek a számlálók úgy működnek, hogy ingyenesen regisztrálunk, majd hozzáadjuk a honlapunkat vagy honlapjainkat egyenként. Ezek után kapunk egy kódot, amit nekünk vagy a honlapunkat kezelő webmesternek be kell építenie a weboldalunk összes aloldalának a kódjába. Ennek hiányában nem kapunk megfelelő információkat fontos, hogy ne csak a főoldal kódjába legyenek beépítve, mivel akkor a használható adatok nagy részével nem fogunk rendelkezni.

Természetesen a Netprofi honlapszerkesztő rendszerével 1 perc alatt lehet beilleszteni a StatCounter és a Google Analytics kódját az összes, akár több száz aloldalba, egyszerre.

Nem csak ez, hanem más funkciók is pillanatok alatt aktiválhatóak a Netprofi honlapszerkesztőjében. Ha szeretne egy gyorsan, webmesterre való várakozás nélkül szerkeszthető honlapot, hívjon fel minket!

Üdvözlettel:
Domonkos Árpád


MIT TEGYEN ÖN?
  • Ha értékesnek találja a hírlevél tartalmát, küldje tovább ismerőseinek!
  • Ha még nem iratkozott fel a hírlevelünkre, hanem mástól kapta, iratkozzon fel Ön is a következő linken: http://www.netprofi.hu
HA A KÖVETKEZŐ KATEGÓRIÁK EGYIKÉBE ESIK:
  • Kereső- és/vagy felhasználóbarát honlapot szeretne?
  • Nincs még honlapja és nem tudja, hogy milyen rendszerben készíttesse el?
  • Van honlapja, de nem tudja könnyedén szerkeszteni? Napokat kell várnia a webmesterre?
  • Vagy egyszerűen csak szeretne előre kerülni a Google találati listáján, hogy magas látogatottságot élvezzen ingyen és hosszútávon?
  • Esetleg Ön webdesigner vagy webprogramozó és szeretné megkönnyíteni saját és ügyfelei életét vagy jobban kiszolgálni őket? Képes akar lenni pillanatok alatt létrehozni egy új weboldalt?
AKKOR TÖLTSE KI AZ IGÉNYFELMÉRŐ LAPUNKAT ITT: www.netprofi.hu/igenyfelmero
 
Szeretne üzenni nekünk? Itt teheti meg: www.netprofi.hu/kapcsolat
 
Kíváncsi a refenciáinkra? http://www.netprofi.hu/referenciak
 
Figyelje következő hírlevelünket!
 
 
Üdvözlettel,
 
a Netprofi csapata
 
 
UI: Javaslata, ötlete, tippje van? Esetleg ajánlana minket ismerősének? Itt tudathatja velünk:
 Oldaltérkép
Wholesale Nike NFL Jerseys,wholesale nfl jerseys,cheap nfl jerseys,nhl jerseys for sale,nfl jerseys cheap,nfl football jerseys,cheap football jerseys,discount jerseys,Wholesale Authentic Jerseys,nfl football jerseys,nfl nike jerseys,cheap nfl jerseys,discount cheap nfl jerseys,custom nfl jersey,nhl hockey jerseys,Wholesale Cheap Jerseys China,Wholesale cheap NFL Jerseys,nfl nike jerseys cheap,discount jerseys for sale,NFL jerseys Custom,Wholesale NFL Jerseys,wholesale nike nfl jerseys,Cheap Soccer Jerseys,cheap nfl jerseys free shipping,cheap nfl jerseys,cheap mlb jerseys,Wholesale Cheap NFL Jerseys,cheap jerseys,wholesale cheap nfl jerseys,Cheap NFL Jerseys Outlet
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.